Adana Gebelik Sonlandırma / Kürtaj
Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu!
Kürtaj yani gebelik sonlandırma mevcut gebeliğin sonlandırılması demektir. Yani rahimin içerisindeki gebeliğe ait dokuların teknik olarak dışarı çıkartılmasıdır. Kürtaj Adana ‘dan ve şehir dışından gelen hastalarımıza geldikleri gün içerisinde uygulanmakta ve takip eden 1-2 saat içinde normal hayata dönülmekte, işe gidilebilmekte, seyahate çıkabilmektedir.
Kürtaj gebelik kesesinin rahim içinde görülmesini takiben (en erken 4-5 hafta) yapılabilir. Kürtaj her ne kadar çocuk aldırma olarak ifade edilse de, 5 haftada
sadece gebelik kesesi oluşmuş, cenin ve kalp atımı henüz oluşmamıştır. 5-6 hafta arası gebeliklerde de USG de henüz embriyo ve kalp atımı görülmez. Kürtaj ceninde henüz fiziksel canlanma belirtisi olmadan yapılırsa, kürtaj geçiren kadında olumsuz psikolojik etkisi daha az olur.
Kürtaj en sık yaptığımız operasyonlardandır. İstenmeyen gebeliklere uygulandığı gibi istenilen bir gebelikte bebek kalp atımı durmasında, düşük durumlarındaki aşırı kanamalarda ya da gebelik dışı aşırı kanamalarda hem kanamayı durdurmak hem de tanı koymak amaçlı patolojiye parça göndermek için de kürtaj yönteminden faydalanılır. Bunların dışında rahimde parça kalması, polip ve rahim biyopsisi gibi tıbbi gerekçelerle de kürtaj yapılır.
Kürtaj Nedir?
Doğru ifadeyle küretaj olarak bilinen kürtaj, genel olarak istenmeyen gebeliğin sonlandırılması anlamına gelmektedir.
Kürtaj tıp dilinde gebelik sonlandırma işlemi olarak bilinmektedir, diğer bir deşile küretaj olarak ta geçer. Halk dilinde küretaj (kürtaj) kürtaş, kurtaş, kortaj yada bebek aldırma gibi kelimelerle ifade edilir.
Kürtaj genel anlamda rahim içinin tamamen temizlenme işlemidir.
Kürtaj Tarihçesi
Adana Kürtaj olarak ta en çok aratılan bu kelimenin tarihçesi çok eski tıp diline dayanır. Adana Kürtaj kelimesi gebelik sonlandırma bebek aldırma çocuk aldırama anlamında da kullanıldığında tıbbi bir işlem dışında , etik, dini, psikolojik ve sosyal bir sürü konuyu içerisinde saklar.
Tüm dünya genelinde her zaman konuşulan ve kanunlar ile belirlenmiş bir uygulamadır.
Adana Gebelik Sonlandırma işlemi dünya genelinde bir çok farklı sınırlamalarla izin verilen ya da izin verilmeyen bir yöntemdir. Kürtajın hamileliğin kaçıncı haftasına kadar sonlandırılabileceği konusunda da bir çok ülke arasında farklı kurallar bulunuyor. Ancak öne çıkan bir detay şudur ki kürtaja izin verilen ve izin verilmeyen ülkelerdeki kürtaj oranları çok yakın.
Bu istatistiğe göre kürtajın izin verilmeyen ülkelerde bu işlem yasal olmayan ve güvenlikli olmayan ortamlarda yapıldığını gösteriyor.
Dünya genelinde 68 ülkede kürtaj yani gebelik sonlandırma işlemi yasak iken 73 ülkede ise kürtaj serbest bırakılmıştır. Türkiye de ise gebelik sonlandırma işlemi gebeliğin 10. haftasında kadar kanunen yapılabilmektedir.
Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?
Kadın rahmi içerisindeki ceninin çeşitli işlemlerle alınması sürecine kürtaj denir. Gebelik sonlandırma işlemi yani kürtaj istenmeyen gebeliklerde yapılması dışında, istekli olunan fakat sağlık koşulları dolayısıyla gebeliğin sonlandırılması içinde yapılır.
Annenin hayati tehlikesi olduğu durumlarda, bebeğin kalp atımının duyulmaması durumlarında, hamilelik döneminde sakıncalı ilaç kullanılması durumunda, dozu yüksek radyasyona maruz kalındığında, boş gebelik olup embriyo oluşumunun hiç görülmemesi durumlarında kürtaj gerekliği doğar.
Hamilelik sonlandırma dışında kürtaj işlemi yapılmasını gerektiren rahim kalınlaşması olan kadınlarda, rahminde kanserli hücre bulunma tanısı koymak için biyopsi yapılması gerektiğinde, normalin dışında vajinal kanama ile gelen hastalarda kan akışını durdurmak ve doku tanısı elde etmek içinde kürtaj işlemi yapılır.
Yasal Kürtaj Haftası
Gebeliği sonlandırma amacı ile yapılan kürtaj işleminde yasal olan sınır kişinin son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlandırılmıştır.
İsteğe bağlı gebelik sonlandırma 10. haftanın üzerinde ülkemizde yasal bir durum değildir. Ama bebekte belirlenmiş ağır bir sakatlık varlığında ya da hamileliğin devam ettirilmesi annenin ölüm tehlikesi yaratacağı durumlarda genel sağlık kurulu kararı ile kürtaj yapılır. Sebepsiz yere 10. haftan sonra kürtaj yapılır ise buna yasal olmayan kürtaj denir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj işlemi genel olarak kelime anlamı itibariyle kazıma işlemidir. Küret adı verilen sert metal aletlerle yapılan kürtaj işleminde rahim içi kazınırdı. Ama bu yöntem eski bir yöntem olup şimdilerde kullanılmamaktadır.
Vakumlu Kürtaj
Genel olarak artık kürtaj işlemi vakum aspirasyon yöntemi kullanılarak yapılmakta olup küret yöntemine göre daha az zarar verici yöntemdir.
Genel olarak bu teknikte tek kullanımlık steril kanüller ile rahim ağzından rahim içine girilir ve negatif basınç sağlayan karmen adı verilen enjektör ile gebelik ilgi şeyler çekilir. Doku kalmadığından emin olunana kadar ultrason eşliğinde bu işleme devam edilir, bu işlem yaklaşık 5-7 dakika içerisinde tamamlanır.
Kürtaj Fiyatları
Adana Kürtaj fiyatı aramalarda en çok aranan kelimeler arasında gelmekte olup, bu konuda net bir fiyat belirtilmesi doktorun tecrübesine, kullandığı ekipmanlara ve kalitesine, işlemin nasıl bir ortamda yapıldığına bağlı olarak değişmektedir.
Kürtaj Ne kadar Sürer?
Yasal süre 10 hafta ile sınırlı olmakla beraber bu süre zarfında kürtaj işlemi gebeliğin kaçıncı haftasında olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Gebeliğin haftası geciktikçe işlem süresi de bir o kadar aratacaktır. Normal şartlarda gebeliğin sonlandırılması işlemi 5-10 dk arasında sürmektedir.
Anestezi ile gebelik sonlandırma işlemi yapılan hastalarda, hafif doz anestezi alınması ve işlem sonrası dinlenme zamanını da hesaba katmak lazımdır. Sedasyon anestezi ile kürtaj yapılan hastalarda işlem süresi aynıdır, fakat işlemden sonra 20-25 dk’lık bir dinlenme süresini de hesaplamak gerekir.
Kürtaj Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi ve Yapması Gerekenler
Gebelik sonlandırma işlemi olan kürtaj ameliyat olarak kabul sayılmaz ama cerrahi bir müdahale olarak kabul edilmesi gereken bir durumdur. Alanında tecrübeli kişiler tarafından sterilite kurallarına uyulduğunda riski neredeyse yok dinilecek kadar azdır.
Eğer kürtaj sedasyon tipi anestezi uygulanacak ise hastaların mutlaka, 4-6 saat öncesinden yeme ve içmeden kesilmesi gerekmektedir. Hasta sigara kullanıyorsa işlemden önce 4-6 saat sigara içmemelidir. Kürtaj işlemin yapılacağı merkeze gelirken yanında tercihen refakatçi olacak bir yakını ile gelmesi uygun olur.
Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa gebelik sonlandırma işleminden önce kullanılmaması gerekmekte olup ayrıca kan grubu bilgisi de gereklidir.
Kürtaj sonrası neler yapılmalı? nelere dikkat edilmeli?
- Kürtaj (gebelik sonlandırma) işleminden bir kaç saat sonra normal yeme içmeye dönülebilir. ilk gün çok bulantı yapan gıdalarda uzak durmakta fayda var.
- İşlem sedasyon anestezi ile yapılır ise 6-8 saat araç kullanmak gibi dikkat gerektiren aktiviteler yapılmamalı.
- Doktorunuzun işlemden sonra verdiği ilaçlar (antibiyotik ağrı kesici vs.) aksatılmadan kullanılması önemli, eğer varsa kan uyuşmazlığı iğnesi gebelik sonlandırma işlemini izleyen ilk 72 saat içinde yapılmalı.
- İlk 8-10 gün adet ağrısı gibi ağrı şikayetleri ve fazla olmamakla birlikte bir miktar kan gelmesi beklenen bir durumdur.
- Eğer çok fazla kanama oluyorsa yada ağrı hissediliyorsa kürtaj yapılan merkeze gitmek daha uygun olur.
- Eğer ki gebelik sonlandırma işlemi sonrası hiç kanama olmuyorsa normal dışı bir durum değildir, merak etmenize gerek yoktur.
- Kürtaj işleminden 2 hafta sonra kontrole gitmek önemlidir.
- 2 hafta boyunca cinsel ilişki tavsiye edilmez.
- Kürtaj işleminden sonra aynı gün ayakta duş alınmasında bir sakınca olmayıp, ancak küvet, jakuzi, havuz kullanımı 2 hafta ertelemek önerilir.
- Kürtaj işleminden sonraki gün işe gidebilirsiniz.
- Antibiyotik kullanacağınızdan dolayı alkol alınmaması gerekmektedir.
- Kürtaj olduktan sonraki 1-1,5 ay sonra ilk adet kanaması olur, bazı kişilerde adet kanı azalabilir, bu beklenen bir durumdur.
Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi ?
Tam veya kısmi olarak düşük yaptıktan sonra gebelik materyalini kendliğinden vücut tarafından atılma durumudur.
Tam düşükte (komplet abortus) rahim içinde gebelik dokusunun bir kısmı kalır. Burada kalan doku kendiliğinden bir kaç gün içerisinde düşmez ise kürtaj işlemi gerekir. İçeride kalan doku yeni bir rahim iç zarı gelişiminin engelleyeceği gibi rahim içinde enfeksiyona maruz kanamalar ve yapışıklıklarda yol açabilir.
Kürtajın Riskleri Nelerdir ?
Doğru hekim doğru teknik kullanılarak (vakum aspirasyon) şeklinde yapılan kürtajın riski neredeyse yok denecek kadar azdır ama cerrahi bir işlem olduğundan dolayı bazı risklerden bahsetmek uygun olur.
- Rahim içerisinde enfeksiyon gelişebilir,
- Rahim içi delinebilir,
- Parça kalabilir,
- Kanama olabilir,
- Çok fazla kazınmaya bağlı rahim içinde yapışıklıklar (asherman sendromu),
- Gebeliğin alınamayarak başarısız olunması
- Anestezi işlemine bağlı olan komplikasyonlar.
Neredeyse bunların tamamı önlenebilir komplikasyonlardır. Eğer steril ortama uyulmuş olduğu takdirde, her hastaya için farklı kanül kullanıldığında, kürtaj işlemi öncesi esnasında ve de sonrasında ultrason ile rahim içi değerlendirildiğinde, işlem sonrası uygun antibiyotik kullanıldığında bu sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz yok denecek kadar aza inmektedir.
Devlet Hastanesinde Kürtaj
Kadının yaşı 18 üzerinde ise gebeliğin 10 haftanın altında olması halinde kürtaj için yasal hakkı vardır. Bu durum bekar kadınlar için partnerinden izin gerektirmeden yapılabilirken evli kadınlarda ise kürtaj işlemi için öncesinden eşinin onayının alınması gereklidir. Özel hastanelerde ve kliniklerde de devlet hastanesinde ki bu prosedür geçerlidir.
Gebelik Sonlandırma Haricindeki Kürtaj Nedenleri
Kürtaj kelimesinin anlamı kürete etmek kazımak anlamına gelir. Esnasında işlemin tekniğini anlatan bir terimdir. Gebelik sonlandırılması bu yöntem ile yapıldığı için yaygın olarak bu anlamda kullanıla gelmektedir. Ancak kürtaj işlemi bazen gebeliğin olmadığı durumlarda da başvurulan bir teknik uygulamadır.
Şöyle ki adet düzensizliği, anormal vajinal kanama yaşayan kadınlar, rahim kalınlığı tespit edilen menopoz öncesi ve sonrası akdınlarda rahim içinden biyopsi yapıp tanı koymak amacı ile yada çok yoğun kanamaları olan kadınlarda aşırı çoğalmış rahim iç zarı tabakasının çıkartmak ve kanamayı durdurmak için tedavi amacıyla kürtaj tekniği kullanımı oldukça yaygındır.
Kürtaj kısırlığa neden olur mu?
Kürtaj işleminin en çok korkulan tarafı tekrar hamile kalamamaktır. İlk gebeliğin kürtaj ile sonlandırılması ile bu riskin arttığı düşünülür. Ancak bu düşünce doğru değildir. Kürtaj yapılırken eskiden olduğu gibi kazıma işlemine gerek duymadan vakum aspirasyon yöntemi kullanmaktayız. Bu durumda rahimin fonksiyonel tabakasına zarar verilmediğinden kürtaj yapılması sonraki gebelikler için risk oluşturmamaktadır. İstenmeyen hamileliğin sonlandırılması için yapılan erken hafta vakum kürtaj işleminden sonra doktorun önerilerine uyan sağlıklı kadınların hemen hemen tümü istediklerinde rahatlıkla tekrar hamile kalırlar.
Ülkemizde 18 yaş üstü reşit bekar kadın kendi isteği ile evli olan kadınlar eşleriyle birlikte kürtaja karar verebilirler. Ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar yasal olarak yapılmaktadır.
GİZLİLİK TAAHHÜTNAMESİ
Muayenehaneye başvuru nedeniniz ve size ait kaydedilen tüm bilgiler sizin yasal haklarınız kapsamında (TC Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01.08.1998 ,23420) tümüyle gizli tutulacaktır. Başka şahıslara hastalığınız, tedaviniz ve şikayetiniz hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir.
Kürtaj işlemi hakkındaki sorularınız için
0530 737 65 43 nolu telefonumuzu arayarak bilgi alabilirsiniz.